Mijn eerste keer

Vrijdag 5 augustus 2016. De dag dat ik voor de eerste keer een Virtual Reality bril op had en was binnen enkele seconden verkocht. Ik moest even mijn ogen laten wennen, maar toen kwam het. Het was inmiddels laat in de nacht en ik vloog tussen de sterren. Voor het eerst op onderzoek uit in Virtual reality land.

Toen kwam het, totale onderdompeling in dit compleet nieuwe medium. "Immersive" in het Engels en eerlijk gezegd een betere term dan het Nederlandse "onderdompelen" of "meeslepend'. 'Totaal in opgaan', misschien beschrijft dat het beter. Een nieuw medium die in potentie alle huidige media tot zich kan nemen en er een nieuw fantastisch VR sausje overheen kan leggen. Eindeloze mogelijkheden. Een medium waarbij je niet aan een schermpje gebonden zit, maar net zoals in de voor ons bekende werkelijkheid, overal om ons heen.

Dummie proof

En naast de mate van onderdompeling viel me gelijk nog iets op. De ontzettende laagdrempeligheid van deze wereld. De goedkoopste VR brillen waar je je smartphone in kan doen zijn namelijk al te koop voor enkele euro's (Check for yourself). Daarna hoef je alleen nog maar de Google Cardboard App te downloaden en je hebt je hardware én software al voor elkaar. Dus de volgende dag gelijk een VR bril gekocht op het www, werkdagje wachten en starten die handel.

Ik heb nooit geweten dat je zoveel VR-apps op 1 dag kunt downloaden, beoordelen, deleten en/of spelen. Zoeken is trouwens ook heel eenvoudig in de Appstore (ik heb dus een iPhone) door te beginnen met de zoekopdracht "Google Cardboard" en gewoon maar eens downloaden die gratis apps. Mocht je trouwens een leuke gratis App tegenkomen die een uitgebreide betaalde variant heeft van (meestal) €1 of €2, dan raad ik absoluut aan dit eens te doen. Je krijgt zeer zeer waarschijnlijk waar voor je geld.

Het blijkt trouwens dat app ontwikkelaars bijna altijd standaard het Google Cardboard logo meenemen in hun app icon als de game geschikt is voor VR brillen als de Cardboard. Daarna hobbelde ik door naar "VR", "VR shooter", "VR games" en toen was ik 80 appjes geschikt voor mijn VR-bril rijker, telefoon vol,.. je kent het.

Give it a try!

Uit de grond van mijn hart kan ik zeggen dat ik het iedereen kan aanraden deze stap (Bril kopen / Google Cardboard app installeren en gaan) eens te zetten voor een avondje VR fun. Het klinkt te cliché voor woorden, maar je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Je zult je in meer of mindere mate beseffen wat ons te wachten staat de komende jaren. En dan niet alleen op het gebied van games en ontspanning, maar vooral ook op het sociale vlak en je werk. Digitale werk- en leerplaatsen. Beeldschermen worden overbodig. Geschienis zal nooit meer saai zijn. Ik weet ik ga snel. Daarom zal ik er voor nu langzaam een punt achter zetten. Volgende keer meer. Dat wordt waarschijnlijk een artikel over het zelf 360 foto's maken met je mobiel.

Concluderend,.. ik zal deze nieuwe stroming nauwlettend in de gaten houden en kan niet wachten totdat dit nu al fantastische medium zich verder gaat ontwikkelen en verbeteren. Want eerlijk is eerlijk, het is nu al erg leuk, maar het kan en moet nog veel beter. En dat gaan we ook doen met zijn allen. Er moeten wel hele gekke dingen gebeuren wil deze techniek niet over een generatie of 5 bijna niet meer te onderscheiden zijn van de echte wereld. Een interessante gedachte op zijn minst.

Tot slot

Voor degenen die enthousiast zijn geworden na het lezen van dit blog en direct aan de slag willen, sluit ik af met mijn persoonlijke top 10 gratis Virtual Reality Apps. Sowieso verkrijgbaar voor Appstore en de meeste ook wel in de Playstore. (Veel apps hebben trouwens ook een 360 functie waarbij je kan spelen zonder bril)

 • Within (360 video content/must see for all VR starters)
 • Vanguard V (Vlieg door de ruimte en ontwijk objecten)
 • Bo Rhap VR (360 animatie/video: Ode aan Queen / Bohemian Rapsody)
 • InCell VR (Science, maar toch stiekem lekker racen)
 • InMind 2 (Wetenschappelijk, maar toch stiekem ook lekker racen)
 • VR X-Racer (Masterlijk simpel racespel die je helemaal naar binnen zuigt)
 • Street view (Maak je eigen 360 foto's met je mobiel)
 • VR Roller roaster (Zet je gevoel voor oriëntatie maar eens flink aan het werk)
 • Final Kick VR (Best een leuk voetbalspel. Neem penalties, vrije trappen en wees keeper)
 • Zombie Shooter VR (Headshots, headshots, headshots)


Hasta la proxima fez!

Voorbeeld 360 video uit de Within App

Logo Styleshift360.nl

Contact

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright © 2019 Styleshift 360º - Experience Virtual Reality. Alle rechten voorbehouden.